Image Alt

de derde jeugd

DERDE JEUGD

Een probleem…?
De ‘grijze druk’ is het aantal 65+-ers als percentage van de 20-64 jarigen. Momenteel ligt de grijze druk rond de 21% met een jaarlijkse stijging van zo’n 0,2%. Gesteld kan worden dat rond 2010 een opvallende toename start van de vergrijzing die zijn hoogtepunt zal bereiken tussen 2035 en 2040. Dan zijn er nog maar twee 20-64 jarigen op één 65+-er.

Een uitdaging…!
Naast de vele meer of minder uitgekauwde bedreigingen ligt er voor de bouwwereld een grote uitdaging. Hoe gaan we om met een groeiende groep ouderen die actief is, niet langer bang is om te klagen en gehoord te worden en in toenemende mate de regie over hun eigen leven blijven voeren? Wie gaat bouwen voor deze groep? Een tanende werkende klasse die plotseling meer en diversere woningen moet gaan produceren vergt nieuwe, slimme en haalbare oplossingen.

De woonunit…
Je koopt of huurt een basisunit. Inbegrepen in de aankoopprijs zijn 3 woningtransfervouchers, als een slak zul je de woning met je mee blijven dragen! De basisunit is groot genoeg voor een verplegingsbed+tillift. Aan de basisunit zit de service-unit met daarin het uitwisselluik (voor wasservices, tafeltje-dek-je enz.), keuken en sanitair (ook toegankelijk voor douchebrancard). Het sanitair is te bereiken door een schuifdeur in de ‘schuifwand’. Deze schuifwand kan tijdelijk middels domotica in zijn geheel 800 mm de ruimte in schuiven zodat de badkamer bruikbaar wordt voor verplegingsgeïndiceerden. Omdat de basisunit met de service-unit een minimale woning oplevert kun je de unit uitbreiden met allerlei add-ons, zoals logeerkamers, serres, grote badkamer, sauna etc. De unit staat waar je wilt: bij de kinderen of waar dan ook. Het exterieur van de unit is altijd  herkenbaar. De inrichting kun je maken zoals je zelf wilt. Een groot raam  dient als ‘etalage’: dat deel van de woning dat communiceert met de omgeving. Als je op enig moment meer zorg wenst  wordt de basisunit losgekoppeld van de service-unit. Bij inlevering van één woningtransfervoucher wordt je woning inclusief de bijbehorende add-ons in een woningcomplex geplaatst. Door de maat van het geheel past de woonunit op een vrachtwagen. Je serviceunit kun je achterlaten voor eventuele volgende gegadigden. Bouwen zonder grond te gebruiken, een oplossing bieden voor een maatschappelijk vraagstuk, een impuls te geven en aantrekkelijke faciliteiten te bieden aan de buurt?

 

Plaats: Nederland
Opdrachtgever:
Functie: Woningbouw
Architect: Jack van der Palen, Alex Jager, Rogier Janssen

Date
Kent u onze partner al?
d

Pottebakkersrijge 3, Groningen