Image Alt

Woning – Mildwolda

Op een kavel van 6000 vierkante meter bosgrond wonen Henk van Essen en Hans Zomer. Verstopt in de rand van het Midwolderbos. Het enige stukje echt bos dat het Oldambt rijk is. Denk alsjeblieft niet aan een Hans en Grietje-huisje. Het gaat om een moderne, fraai vormgegeven woning uit 2002 met heel veel glas. ”Nóg vragen we ons af: is dit een droom, een grap? Het blijft waanzinnig.” De houtskeletwoning met plat dak heeft een vloeroppervlak van 240 vierkante meter en bestaat als het ware uit vier blokken. Die zijn door een brede gang met elkaar verbonden. Halverwege in de gang is een knik van 135 graden die het geheel een bijzonder aanzien geeft. Van buiten lijkt het niet groot. Binnen oogt en is het ruim. De kamer is 4,20 meter hoog, elders is het plafond op 3,40 meter. Henk: ”De bovenlichten voegen zo veel toe aan je woonbeleving. Je bent in dit huis altijd met buiten bezig. Laatst speelde ik op mijn vleugel, vliegt er plotseling een koppel ganzen over.”

Vanuit de huiskamer hebben de twee een prachtig uitzicht op het bos. Een gigantisch raam biedt als een soort breedbeeldtelevisie 24 uur per dag een natuurfilm. Hans: ”We zijn de eerste jaren niet op vakantie geweest. Het is hier een feest. We hadden totaal geen behoefte om ’s zomers weg te rijden.
Twee vijvers liggen er bij het huis. Een natuurvijver met bijpassende tuin (’vol inheemse planten’) en een zwemvijver. Buiten schreeuwen twee koekoeken om aandacht, in een hoge boom nestelt een buizerd. Reeën komen regelmatig voorbij. Net als de halfwilde koninkpaarden die sinds jaar en dag in het Midwolderbos lopen te grazen. Henk: ”Soms dendert de hele kudde hier met een onweersgeluid voorbij.” Hans: ”We hebben eens vanachter het raam een veulentje geboren zien worden. Machtig.” Andere ’buren’ zijn een grote bonte specht en de ijsvogeltjes bij de vijver. De eerste mensen wonen pas honderden meters verderop. Henk: ”Toen we hier kwamen zat er geen kikker in de vijver. Nu kwaken ze om het hardst.”

 

artikel over de woning en de huidige bewoners (Wonen&Co dagblad van het noorden)

 

Plaats: Midwolda
Opdrachtgever:
Functie: Woningbouw
Architect: Jack van der Palen

Category
Date
Tags
Kent u onze partner al?
d

Pottebakkersrijge 3, Groningen