Image Alt

Woning – Roden

De volumes vlechten in elkaar waardoor de routing de ruimtes met elkaar verbindt.
De wensen van uitzicht en relaties tussen de ruimtes hebben geleid tot een complex geheel dat toch eenduidig is vormgegeven. De volumes vlechten in elkaar waardoor de routing de ruimtes met elkaar verbindt. De kavel is een hoekkavel van waar men verschillende panorama’s kan ervaren. Het lag voor de hand deze te betrekken bij de woning. De opdrachtgever had daar duidelijke uitspraken over. Echter de ruimtes en de wensen vol dynamiek gaven een draai aan het ontwerp. Een vervlechting van ruimtes, overgangen en routes was het resultaat. Het beste is deze woning ook via de route te ervaren. Een route die is opgebouwd uit openbaar, semi-openbaar, semi-prive, en privé. De entree in het lage volume is een hoge ontvangst ruimte. Onder de architraaf van staal door komt men in een voorportaal. Het portaal waar zakelijke gasten worden ontvangen in de aansluitende praktijkkamer. Vanuit het voorportaal ervaart men door de lamellen de halfhoge privé-ruimtes, en deze vormen een natuurlijke afscheiding. Gaat men de trappen op naar de privé-ruimtes dan wordt door de versmalling van de trap gewezen op het grensgebied. Na de trap heeft men een overgangsgebied die aansluit aan de woonkamer, keuken, eetkamer en speelkamer. Deze ruimtes zijn gescheiden door wanden, verschillende hoogtes en kolommen en hebben visuele zichtlijnen met elkaar. Elke ruimte heeft zijn eigen panorama’s van straat, tuin, publieksvijver en weilanden met bosrand. De route gaat verder naar de andere vertrekken. De eerste kamers die we tegenkomen zijn de slaapkamers van de kinderen en verderop de trap de gastenkamer. De route eindigt in de hoofdslaapkamer waar we wederom geconfronteerd worden met het laatste panorama van de hoogte. Het slakkenhuis is voltooid. Het ontwerp is een organische vorm die vol staat van belevingen. Het heeft de kenmerken en bestanddelen van beschouwingen van helderheid, de kalmte van de zee, de beweging van de golven en de stemming van de golven. Een bron van emoties, stemmingen en het hart van tijd en ruimte. De ingrediënten die tot een onderzoekend ontwerp hebben geleid. De vormen van het gebouw zijn ontsproten uit de omgeving en de gewenste zichtlijnen.

 

 

Plaats: Roden
Opdrachtgever:
Functie: Woningbouw
Architect: Jack van der Palen

Category
Date
Tags
Kent u onze partner al?
d

Pottebakkersrijge 3, Groningen