Image Alt

42 appartementen Assen

De Jan Fabriciusstraat in Assen is een verbindingsstraat die op dit moment voornamelijk wordt gebruikt door autoverkeer.
Op de begane grond bevinden zich in deze straat relatief weinig woningen, de begane grond wordt voornamelijk gebruikt voor winkels, en bedrijfs- of maatschappelijke functies.

Op termijn wordt de dichtheid van de bebouwing in de straat verhoogd door de nieuwbouw van de Citadel, en in een latere fase de verplaatsing van de brandweer, de verwachting is dat daar binnen enige jaren eveneens woningbouw in meerdere lagen zal komen.
Onze opgave bestond uit het realiseren van een gebouw met 42 huurappartementen in combinatie met een ruimte voor een maatschappelijke functie.
Gezien de sfeer in de straat hebben we ervoor gekozen om de woningen vanaf de 1e verdieping te laten beginnen. De ruimte voor de maatschappelijke functie bevindt zich op de begane grond.

Dit levert in schaal een stedelijk gebouw op van 7 lagen hoogte. De bergingen worden eveneens op de begane grond geplaatst, de gevel van deze bergingen wordt levendig gemaakt door de naam van het gebouw in het metselwerk mee te nemen (naar voren stekende stenen, waarmee de naam wordt geschreven)
De naam van het gebouw is ontleend aan de titel van een toneelstuk van de dichter Jan Fabricius,
‘onder één dak’. Door de geringere hoogte van het ING-gebouw en de begrenzing van het kavel aan de Nijlandstraat heeft het gebouw in feite drie voorkanten.
Daar de achtergevel vanaf de Nijlandstraat eveneens goed zichtbaar zal zijn is er voor gekozen het gebouw een alzijdig karakter te geven door alle vier de gevels een eenduidige vormgeving te geven. Genuanceerd bruin/ grijs/ geel metselwerk in combinatie met olijfgroene lamellenhekwerken.
Deze combinatie van materialen geven het in schaal stedelijke gebouw een natuurlijk en vriendelijk karakter.

 

Plaats: Assen
Opdrachtgever: Van Wijnen Noord
Functie: Woningbouw
Architect: KLEIN architecten

Category
Date
Kent u onze partner al?
d

Pottebakkersrijge 3, Groningen