Image Alt

De Atlas, Assen

Dit ontwerp bestaat uit nieuwbouw van een schoolgebouw voor voortgezet speciaal onderwijs. Het gebouw is geschikt voor 105 leerlingen, 16 docenten en 10 personen ondersteunend personeel. Het gebouw voorziet in praktijklokalen voor horeca, verzorging, techniek en ckv. Daarnaast zijn er 10 theorielokalen / stamlokalen nodig voor het onderwijs. Gezien de prikkelbare leerlingen op deze school is een rustige, veilige omgeving van groot belang. Daarom zijn alle gezamenlijke functies: praktijklokalen, kantine, conciërge, kantoren personeel, heel overzichtelijk op de begane grond gerangschikt rond een centraal binnenplein en alle eigen (stam)lokalen op de verdieping rond een vide. De vide geeft ook zicht op het binnenplein. De gevels van de begane grond, wit pleisterwerk met oranje lijnenspel geeft een lichte en optimistische uitstraling naar de buitenwereld: “wij zijn trots op onze school”. Deze extraverte hoed wordt gedragen door een aards en stevig stenen basement. Het schoolplein vormt één geheel met de begane grond van het gebouw. Plein en kantineplein staan beide ook in het teken van ontmoeting. Zo is er een spiraal te zien inde benadering van de school van openbare wereld, via schoolplein naar binnen via het kantineplein, naar boven naar de “eigen” wereld van het stamlokaal.

 

Het gebouw is gelegen ten noorden van het centrum van de hoofdstad Assen. De organisatie rondom een kern, met collectief binnenplein, leent zich uitermate goed voor bebouwing in een binnenstedelijke omgeving, op een beperkte oppervlakte. Dit zorgt voor geborgenheid en veiligheid. Gezien de prikkelbare leerlingen is een rustige, veilige omgeving van groot belang. Daarom zijn gezamenlijke functies: praktijklokalen, kantine, conciërge, kantoren personeel, heel overzichtelijk op de begane grond gerangschikt rond een binnenplein en alle eigen (stam)lokalen op de verdieping rond een vide. Deze geeft zicht op het binnenplein.

 

Plaats: Assen
Opdrachtgever: Stichting Renn4
Functie: Onderwijs (VSO)
Architect: KLEIN architecten
Omvang BVO: 1674 m²

Category
Date
Kent u onze partner al?
d

Pottebakkersrijge 3, Groningen